Ankerias

Ankerias (Anguilla anguilla) on pitkä ja käärmemäisen näköinen kala. Ankeriaita on perinteisesti kalastettu pitkäsiimalla, mutta kalan voi koukuttaa myös aktiivivälinein. Suosituinta on ankeriaan pohja-onginta, joka muistuttaa hyvin paljon siian pohjaongintaa sillä erotuksella, että välineet ja siimat ovat paljon järeämpiä. Ulkomuodostaan huolimatta ankerias on hyvin voimakas kala, jonka pienet hampaat jauhavat helposti perukkeettoman siiman poikki.

Mistä ja millä:

Ankeriaalla on pieni suu, joten peukalonpään kokoinen kalanpala on sopiva syötti. Pohjaongessa käypiä koukkukokoja ovat 1/0 – 3/0. Käteviä ovat ns. “bait holder”-koukut, joiden runkoon on lisätty pieniä väkäsiä ja jotka pitävät syötin paremmin paikoillaan. Ankerias on arka kala ja jopa täysikuun on sanottu hillitsevän ankeriaan liikkumista. Ankeriaat aktivoituvat siis pimeässä, joten parasta kalastusaikaa ovat heinä- ja elokuun pilviset yöt.

Ankerias ei järvialueilla pysty lisääntymään luontaisesti vaan kaikki kalat ovat peräisin istutuksista. Ely-keskuksen vuosittaiset istutukset kohdistuvat hämeeseen ja Pirkanmaalle, joten parhaat onkipaikat löytyvät tältä alueelta. Suosittu ankeriaan ongintapaikka sijaitsee Hämeenlinnan Kirstulansalmessa. Lähistöllä on vuokrakota (wc) sekä ilmainen laavu/nuotiopaikka, joita voi hyödyntää onginnan yhteydessä. Aulangon leirintäalueen vuokramökit ovat myös kävelymatkan päässä, mikäli yöpaikalle on tarvetta.

 

ankerias1

Ankeriaat

 

ankerias tekijänoikeus

Ankerias

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *