Hietatokko

Hietatokko (Pomatoschistus minutus) on hiekan värinen pieni pohjakala, joka kasvaa yleensä 4-6 cm:n pituuteen. Hietatokko on hyvin yleinen ja sitä tavataan lähes kaikkialta Suomen merialuilta, mutta erityisesti hietatokko viihtyy nimensä mukaan hiukkapohjaisilla rannoilla.

Helpoin tapa fongata hietatokko on lirkkiä se yöllä, jolloin kalan erottaa paremmin hiekkapohjasta. Koukkukoon tulisi olla pieni (<24). Hietatokkoa voi olla aluksi vaikea havaita, mutta ensimmäisen kalan jälkeen silmä oppii erottamaan pohjassa makaavat tokot.

 

hietatokot hyvä

Hietatokko

 

Hietatokko näyttää hyvin paljon samanlaiselta kuin liejutokko, mutta eroavaisuuksiakin on. Liejutokko viihtyy hiekkarannan sijasta liejuisella rannalla ja on selvästi pienempin (3-4 cm) kuin hietatokko. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että yli 4 cm:n pituiset tokot ovat aina hietatokkoja. Kokoon perustuvan määrityksen avulla ei voida kuitenkaan tehdä 100 %:n varmaa lajitunnistusta. Varsinkin pienen hietatokon erottaminen liejutokosta on hyvinkin haastavaa.

 

hietatokko iso

Lirkkimäni 64 mm:n hietatokko jäi 5 mm Suomen ennätyksestä.

 

Oheiseen taulukkoon on kerätty joitain hieta- ja liejutokon eroavaisuuksia. Kalat ovat kuitekin jo niin pieniä, että lajimäärityksen tekeminen vaatii yleensä apuvälineitä, kuten looppia tai mikroskooppia.

 

Hieta- ja liejutokon erot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *