Kuore

Kuore (Osmerus eperlanus) on pitkä ja solakka isohampainen parvikala. Parhaiten kuoreen tunnistaa miellyttävästi kurkun tuoksusta. Kuoreella on myöskin rasvaevä, mutta kalan luokitus on muuttunut lohikaloista kuorekalojen lahkoon. Varsinkin Satakunnassa ja Kymenlaaksossa meressä elävää kuoretta kutsutaan yleisesti norssiksi. Nimitys tulee ruosinkielisestä kuoretta tarkoittavasta sanasta “nors”.

Mistä ja millä:

Kuoreparvet ovat helpoiten fongaajan tavoitettavissa talvella. Kuoretta voi pilkkiä merellä tai isoimpien järven selillä, jossa kuoretta esiintyy usein samoilla alueilla kuin muikkuakin. Pilkkinä toimii hyvin tapsipilkki ja kuoreen löytää usein välivedestä tai hieman sen alapuolelta. Perinteinen fongauspaikka josta kuoreenkin usein löytää on Airiston matkailulukeskuksen edustalla sijaitseva laituri.

Kuoreet nousevat keväällä massoittain jokiin kudulle, mutta tällöin kalat eivät tartu syöttiin. Kuore on lähes muikun veroinen ruokakala, joten kuoreen nousun aikaan fongarin kannattaa korvata onki haavilla ja hakea paistinpannu täyteen herkullista kalaa.

kuore1

Kuore a.k.a. norssi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *