Rantanuoliainen

Rantanuoliainen (Cobitis taenia) löytyy suurimmalla todennäköisyydellä Kotkan ympäristöstä. Sitä on havaittu myös Kotkan länsipuolelta, Pyhtään edustalta ja Haminan itäosista, mutta parhaat tunnetut paikat sijaitsevat Kotkan kaupungin läheisyydessä. Rantanuoliainen viihtyy parhaiten merenpohjassa, jossa on pehmeän hiekan päällä hieman liejua.

Rantanuoliaisen yleisväritys on rusehtavan kellertävä. Rantanuoliaisen voi sekoittaa helposti kivennuoliaiseen, mutta rantanuoliaisella on kyljissä selkeä tumma pilkkurivitys. Rantanuoliaisella on lisäksi tumma kapea pitkittäisjuova, joka kulkee kuonosta silmän yli niskaan. Kivennuoliaisella musta juova päättyy silmään.

Rantanuoliaista voi tavoitella yöaikaan rannalta kahlaamalla. Rantanuoliaiset siirtyvät kesällä kudun jälkeen viileämpään ja syvempään veteen (>1 m), joten alkukesällä niitä on mahdollista yhyttää kumisaappaiden ja lirkin avulla rantavedestä. Kahluuhousujen käyttö saattaa parantaa mahdollisuuksia rantanuoliaisen koukuttamiseen, sillä niitä tavataan usein syvemmältä kuin aivan rantavedestä. Koukkukoot 20-24 soveltuvat hyvin rantanuoliaiselle.

Rantanuoliainen

Rantanuoliainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *