Toutain

Toutainta (Aspius aspius) on särkikaloihin kuuluva hampaaton petokala. Kookkaamman kala iskiessä voit varautua kunnon vastukseen, joten aivan heppoisilla välineillä ei kalaan kannata lähteä. Toutainta muistuttavat etäisesti lähinnää säyne ja turpa, mutta peräevän ruodoista voit varmistaa kalalajin. Koveran peräevän lisäksi toutaimella on ruotoja peräevässä 15-17, säyneellä 11-13 ja turvalla  8-10.

Mistä ja millä:

Tunnetuimmat toutaimen esiintymisalueet ovat Kokemänjoki, Kymijoki ja Pirkanmaan virtavedet. Lempäälän Herralankoski on suosittu toutaimen kalastuspaikka, mutta vielä varmemman saaliin saat Kymijoen Anjalankoskelta. Toutaimet pakkautuvat voimalaitoksen alapuolelle pyydystämään pikkukaloja, minkä huomaa isoina pyrstön läiskäyksinä vedenpinnassa.

Toimivimmat toutain-vieheet ovat lipat tai pienet lusikkauistimet. Itse suosittelen legendaarista ranskalaista Calico catiä tai beten lottoa. Paras toutaimen kalastusaika on keväällä, kun kalat nousevat kudulle. Kutuaika on kuitenkin hyvin lyhyt, joten se jää helposti fongarilta huomaamatta. Toutainta tulee hyvin myös heinä- ja elokuussa vesien lämmettyä, mikäli kevään sesonki jäi välistä.

 

toutain

Toutain Anjalankoskesta

 

toutain2

Liisan torsti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *