Valkoevätörö

Valkoevätörö (Romanogobio albipinnatus) on uusin tulokaskalalajimme ja tällä hetkellä sen ainoa tunnettu esiintymispaikka on Saimaan kanava. Suurin osa havainnoista on peräisin Soskuan sulun yläpuolelta, koska ko. paikka on betonilaiturinsa ansiosta helpoiten kalastettavissa. Kala on kuitenkin varmasti levinnyt yhtälailla koko kanavaan.

Valkoevätörön väritys on huomattavasti vaaleampi kuin törön, mutta helpoiten valkaevätörön erottaa pilkuttomista evistään. Saimaan kanavasta ei ole kuitenkaan kotoista töröämme aikaisemmin havaittu, joten voidaan olettaa, että kaikki kanavasta saadut töröt ovat valkoevätöröjä.

Pieni pilkki tai mormyska ovat sopivia kalastusvälineitä kanavalle, mutta helpoiten valkoevätörön makuun pääsee tekemällä muutaman koukun (koukun koko 18-20) litkan. Litkaa pomputetaan tai vedetään hitaasti pohjaa pitkin. Kalastettavaa aluetta voi kasvattaa heittämällä litkaa mahdollisuuksien mukaan hieman laiturista pois päin. Kalastuksen sivusaaliina voi odottaa kymmeniä kiiskiä, mutta valkoevätörön osuessa kohdalle sen terävän tärpin erottaa selvästi kiisken varovaisesta nyppimisestä.

2014-11-04 12.41.36

Valkoevätörö Saimaan kanavalta

 

Helpoiten töröt erottaa toisistaan evien täplien perusteella, mutta myös kuonon muodossa, viiksien pituudessa ja peräaukon paikassa on eroavaisuuksia. Helpoiten tuntomerkit näkyvät vertaamalla valkoevätöröä ja tavallista töröä vierekkäin (klikkaa kuva suuremmaksi):

töröjen erot

Törö (ylhäällä) ja valkoevätörö (alhaalla)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *