Lirkintä

Lirkintä on pimeässä tapahtuvaa kalastusta, jossa yritetään löytää kalat taskulampun avulla (esim. tokot ja simput). Lamppuna toimii parhaiten laadukas ja tehokas otsalamppu, jolloin kädet jäävät vapaiksi ja valokeila osoittaa aina automaattisesti katseen suuntaan. Parhaimmaksi ratkaisuksi olen todennut monikäyttöisen Olightin S20R Baton-mallin, jonka saa integroidun klipsun avulla kiinnitettyä lippalakkiin. Kahden laadukkaan akun ansiosta virta riittää mainiosti koko yöksi.

Toisessa kädessä voidaan myös pitää pientä haavia, jolla vedestä nostettu kala on helppo viedä turvallisesti rantaan. Kaloja etsitään aivan rannasta, joten pitkävartiset kumisaappaat ovat omiaan rantojen matalissa vesissä liikuttaessa. Tavallisilla kumisaappailla pärjääkin pitkälle, mutta suosittelen hankkimaan halvat kahluusaappaat, jotka helpottavat hieman syvemmällä viihtyvien kalojen etsimistä.

Aluksi pieniä pohjakaloja on hyvin vaikea erottaa suojavärityksen takia, mutta muutaman kalastuskerran jälkeen silmä harjaantuu kyllä kalojen löytämiseen. Kalat hakeutuvat pohjassa usein kivien alle, joten niitä kannattaa myös käännellä. Vaikeasti havaittavat kalat ovat helpompi huomata liikkeestä eli fongarin kannattaa pitää silmällä myös jalkojensa edestä pakenevia kaloja.

Kalan löydyttyä syötitetty koukku viedään kalan suun eteen ja houkutellaan kala hotkaisemaan syötti. Mikäli koukku on liian iso, niin kala ei saa syöttiä suuhunsa, mutta toisaalta jos koukku on liian pieni, niin kalan tartuttaminen on vaikeaa. Sopiva koukkukoko valitaan siis kohteena olevan kalan koon mukaan. Syöttinä käy esim. madon tai kärpäsentoukan palanen. Syötin on hyvä olla kuitenkin huomattavasti itse koukkua pienempi, jotta koukku mahtuu kalan suuhun ja tarttuu helpommin kalaan.

lirkki

Virvelin kärkiosasta tehty lirkkivapa. Vavanmittaiseen siimaan on solmittu pieni koukku ja lyijypaino. Painon tarkoitus on helpottaa koukun liikuttamista vedessä, koska koho on lirkissä tarpeeton.

Suuntaa antavat ohjeet koukun koon valitsemiseen:

Koko 32 Liejutokko, viisipiikki
Koko 26-22 Hietatokko, kymmenpiikki, allikkosalakka
Koko 22-20 Kivisimppu, kivennuoliainen, rantanuoliainen, kivinilkka, kolmipiikki

Huom! Liejutokkoa ja viisipiikkiä lirkittäessä käytetään koukun kokoa 32. Tällöin siiman pitää olla normaalia ohuempaa (0,063 mm), jotta pienen koukun saa pujotettua siimaan.

Video tarkasti valikoidusta lirkintätaidonnäyteestä:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *