Siianonkijan herkkuceviche

siiat

Ceviche on helppo ja yksinkertainen ruoka, joka sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä tai lisäkkeenä. Ceviche toimii niin askeettisilla kalareissuilla kuin juhlaillallisella, mutta tällöin ruuan ulkonäköön kannattaa hieman panostaa.

Sitruunan tarkoitus on kemiallisesti kypsentää kalan liha, jolloin sen ulkonäkö ja koostumus muuttuvat. Aivan kuten kypsennettäessä kalaa lämmön avulla, niin läpikuultava liha muuttuu sitruunan hapon vaikutuksesta valkoiseksi.

 

Ainekset

Cevichen valmistamiseen voidaan käyttää myös limen mehua, mutta sitruuna on makunsa takia ehdottomasti parempi vaihtoehto kalalle. Itse käytän cevitseen yleensä kiinteää ja valkoista kalaa (siika, ahven, kuha ja hauki), mutta lähes kaikki kalat käyvät. Muistathan käsitellä järvikalat (ahven, kuha, hauki ja made) pakastamalla, sillä leveän heisimadon toukat eivät tuhoudu cevichen valmistumisen aikana.

Yksinkertaisimmillaan cevitsen voi tehdä ainoastaan kalasta, sipulista ja mausteista, mutta ruokalajia voi muokata loputtomiin lisäämällä sekaan mm. erilaisia yrttejä ja kasviksia. Itse lähde liikkeelle muutamasta perusraaka-aineesta, joilla saa tehtyä jo hyvän peruspohjan cevitseen eli ruodotonta kalaa, punasipulia, suolaa ja mustapippuria.

 

juhlaleivät tekijänoikeus

Cevicheä voidaan tarjoilla myös tapaksena tai alkuruokana

 

Valmistus

Kala leikataan mahdollisimman pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi siivuiksi. Kuutioiden etuna on se, että niitä on helmompi käsitellä ja annostella myöhemmin. Mausteet ja sitruunamehu lisätään kuutioidun kalan joukkoon, jonka jälkeen sekoitetaan hyvin. Cevichen annetaan maustua jääkaapissa muutama tunti, joilloin sitruunan happo ehtii tehdä tehtävänsä. Maustumisen aikana ceviche kannattaa välillä myös sekoittaa, jotta kypsyminen on tasaista.

Näyttävyyttä cevicheen saat lisäämällä annokseen keltaista ja punaista paprikaa sekä tuoretta korianteria. Maun mukaan voidaan lisätä myös mm. valkosipuli, chiliä, avocadoa tai tomaattia.

Helppo ohje:

500 g kalaa

3 sitruunan mehu

1 punasipuli

1 paprika/chili

1 tuore korianteri

suolaa ja pippuria maun mukaan

 

Parhaimmillaan cevitse, kuten kaikki muukin ruoka on nuotiolla nautittuna pitkän ja menestyksekkään kalastuspäivän jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *