Välineet

Tärkeimmät välineet kalankäsittelijälle ovat fileerausveitsi, kalapiikki, teroituspuikko sekä kalasakset. Hyödyllisiä ovat myös ruotopihdit ja erityisesti mateen käsittelyssä hohtimet.

Veitsi:

Ammattilaisten käyttämiä veitsimerkkejä ovat Sanelli, Victorinox ja Swibo (nykyisin osa Victorinoxia), joita myös aloittelijan kannattaa ehdottomasti suosia. Veitsen valintaan vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset sekä leikattavan kalan koko, mutta tärkein ominaisuus filetin valinnassa on terän jäykkyys.  Sanellin terä on hyvinkin taipuisa, kun taas toista päätä edustaa jäyköhkö Swibo. Paras yleisveitsi kaikenkokoisen kalan fileointiin on ehdottomasti n. 30 €:n hintainen Victorinoxin filetti, jota voi varauksitta suositella niin aloittelijalle kuin ammattilaiselle.

Kalapiikki:

Kalapiikin valinnassa tärkeintä on piikkien määrä sekä paksuus. Ohuet piikit eivät riko kalan lihaa ja useampi piikki pitää kalan paremmin alustassa kiinni. Yksinkertaisuus on valttia eli hyvä esimerkki erittäin huonosta ja vastapainoksi esimerkki markkinoiden parhaimmistoon kuuluvasta kalapiikistä.

Teroituspuikko:

Terävä veitsi on ehdoton edellytys kalaa fileoitaessa, koska tylsällä veitsellä työn jälki on huonoa ja onnettomuusriski kasvaa. Huonosti leikkaavalla veitsellä joudutaan käyttämään enemmän voimaa ja ns. lipsahduksien vaara on suurempi. Terävyyden ylläpitoon riittää “stoola” eli teräspuikko, mutta erittäin tylsien terien teroitus vaatii timanttipuikon, joka teroitettaessa syö enemmän metallia. Erilaisten teroituspuikkojen hankkiminen tulee kalliiksi, joten kotikäyttöön soveltuu mainiosti helppokäyttöinen Vulkanuksen hahloteroitin.

Muut välineet:

Fiskars osaa saksien valmistamisen, joten kalasaksien hankinnassa kääntyisin suomalaisvalmistajan puoleen. Ruotopihtejä on monenlaisia, mutta tärkein ominaisuus pihdeissä on terävä kärki, jotta ruoto ei lipsu pihdeistä. Oleellista on pihtien oikeaoppinen käyttötapa, jotta ruodot lähtevät fileestä rikkomatta itse lihasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *